Călători prin Balcani - Ziua #3 - Nis, Serbia

In drumul nostru spre Belgrad, am trecut prin
Nis cu două obiective pe listă: turnul de cranii și fortăreața (pe care însă nu am vizitat-o din lipsă de timp).

Când e vorba de cranii, copiii imediat intra in zona de fantastic / fantasy și nu fac legătura cu istoria sângeroasă de care sunt legate.

Și acum, povestea: Stevan Sidelic a fost un fel de haiduc, căpetenia sârbilor răzvrătiți împotriva stăpânirii otomane la începutul secolului XIX, in perioada revoluției sârbe. In batalia de la Cegar din 1809, el și oamenii lui au aruncă în aer depozitul de muniții. Au murit în explozie atât el și oamenii lui, cât șii câteva sute bune de turci.
Turcul - vizir a căsăpit câți sârbi a mai putut, vreo 1000, i-a decapitat, le-a skin-uit pielea de pe cranii și le-a trimis sultanului drept ofrandă (și, cel mai probabil, sā își salveze propria piele).
Din cranii, turcii au făcut un turn de aproape 5 m înălțime, pe 14 rânduri, din care astăzi mal sunt prezentate vreo 60.
Craniul lui Sidelic a fost așezat în vârf.
E cam că în Game of Thrones, dar de aproape este impresionant mai ales că a rămas pe turn un șir de cranii mai mici, probabil de copii/adolescenți.
Acum, pe pliantul de la Nis se menționa că Pașa fiind minunat de vitejia sârbilor a ridicat acest turn in cinstea lor. In realitate, este un obicei turcesc macabru menit sa îi înspăimântaze pe supuși.






Poate că povestea asta trebuia spusă pe seară?

Comentarii

Postări populare